Endoskopi Kalp Ameliyatlarını Kabus Olmaktan Çıkardı
Daha çok cerrahi operasyonlarda kullanılan endoskopi yöntemi, özellikle kalp-damar ameliyatlarında görülen ameliyat izini çok aza indiriyor. Doç. Dr. Mustafa Güden "Yöntem sayesinde hastalar hem daha çabuk iyileşiyor hem de işlerine daha kısa zamanda dönebiliyorlar. " diyor.
1. Sağ Koroner
2. Sol Ön İnen Dal
3. Sol Sirkumfleks
4. Superior Vena Kava
5. İnferior Vena Kava
6. Aort
7. Pulmoner Arter
8. Pulmoner Ven 9. Sağ Atriyum
10. Sağ Ventrikül
11. Sol Atriyum
12. İnterventriküler Septum
13. Sol Ventrikül
14. Korda Tendinea
15. Triküspit Kapak
16. Mitral Kapak
17. Pulmoner Kapak
Mitral kapakçık(16. Nokta) tamiri ve değiştirilmesi, kalp deliklerinin kapatılması ve kalpten tümör çıkarılması operasyonlarında başarıyla kullanılan endoskopik yöntemle şimdiye kadar 450 hasta sağlığına kavuşmuş.
Son yıllarda cerrahi operasyonlarda sıklıkla kullanılan endoskopi yöntemi, kalp-damar hastalarını büyük ameliyat izlerinden kurtarıyor. Klasik kalp ameliyatlarında göğüs kafesi 20-25 santim kesilirken, söz konusu endoskopik yöntemde ise sadece 5 santimlik küçücük bir iz kalıyor. Türkiye'de sınırlı sayıda merkezde yapılan endoskopik yöntemle bu güne kadar yaklaşık 450 kalp hastası sağlığına kavuşmuş durumda.
Endoskopik kalp ameliyatlarında küçük bir delik açılarak göğüs kafesinin arasından kalbe ulaşılıyor. Küçük bir kamerayla içerideki görüntü bilgisayar ekranına yansıtılıyor. Hekim, endoskopi cihazının ucundaki küçük kol vasıtasıyla kalpte gereken onarımı yapıyor. Endoskopik kalp ameliyatları, şimdiye kadar yapılagelen klasik ameliyatlara göre daha uzun sürüyor. Ancak bu yöntemde kanama ve enfeksiyon daha az görülüyor.
Ülkemizde çok az merkezde yapılmaya çalışılan yöntem hakkında bilgi veren Sema Hastanesi'nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Güden, yöntemin mitral kapakçık tamiri ve değiştirilmesi, kalp deliklerinin kapatılması ve kalpten tümör çıkarılması operasyonlarında başarıyla kullanıldığını söyledi. Bu yöntemde hastaların daha çabuk iyileşebildiğini ve işlerine daha çabuk döndüklerini ifade eden Güden, yara yerlerinde enfeksiyon ihtimalinin de azaldığını kaydetti. Klasik ameliyatlardaki gibi göğüste boydan boya ameliyat izi de kalmadığını dile getiren Güden, "Sadece 4-5 santimlik küçük bir iz oluyor. Bayanlarda da göğüs altında kaldığı için dışarıdan görünmüyor." diye konuştu.
Endoskopik yöntemin kalp hastası olan herkese uygulanmadığını hatırlatan Doç. Dr. Mustafa Güden, hastanın durumunun ve rahatsızlığın operasyona uygun olması gerektiğini kaydetti. Uygun hastalara klasik yöntemle endoskopik yöntem arasındaki farkları detaylı şekilde anlattıklarını vurgulayarak, "Tercihi hastaya bırakıyoruz. Genellikle gençlerle estetik kaygı taşıyan hastalar endoskopiyi tercih ediyor." açıklamasını yaptı.
Dünyada endoskop cihazının kalp damar ameliyatlarında 10-12 yıl önce kullanılmaya başlandığını dile getiren Doç. Dr. Güden, Türkiye'de de yaklaşık 4 yıldır bu tip operasyonların yapıldığını aktardı. Kalp ameliyatlarında endoskop kullanımının tecrübe ve eğitim gerektirdiğine dikkat çekerek, "Her hekim bunu yapamaz. Tüm ameliyat ekibinin bu konuda iyi bir eğitim alması gerekir." şeklinde konuştu. Güden, kalp ameliyatlarının dışında anevrizma (damarlarda balonlaşma) vakalarında da kasıktan girerek endoskopla müdahalede bulunduklarını sözlerine ekledi.