Zayıflarken Yüzünüz Çökmesin
Zayıflarken yüzün çökmemesi için neler yapılabilir? Prof. Dr. Ahmet Karacalar cevapladı… Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik Estetik... Read More...

Hekimlik Mesleğinde Devrim Yaratacak Kanun

Sağlık Bakanlığı doktorluk mesleğine yönelik devrim gibi bir kanun taslağı hazırladı. Hasta haklarını koruyan ve hekimlerin sertifikalandırılmasını öngören çalışmaya göre yanlış tedavi yapanlara ağır cezalar geliyor.

 

Sağlık Bakanlığı, vatandaşı da yakından ilgilendiren doktorluk mesleğine yönelik devrim gibi bir kanun taslağı hazırladı. Hasta haklarını koruyan ve hekimlerin sertifikalandırılmasını öngören taslak yasalaştığında yanlış tedavi yapan doktorlar ağır cezalarla karşı karşıya kalacak. Halen, görevinin başında olmadığı için doğum yapan annenin ölümüne neden olan doktor bile kınama, kademe durdurma ve maaştan kesme cezası ile kurtulurken, yeni düzenleme, meslekten ömür boyu men yaptırımı geliyor. Daha önce hiç görülmemiş cezaların uygulanacağı yeni dönemde meslekten men edilen doktorların diplomaları bakanlıkça iptal edilecek.

Son dönemde yaşanan hekim hatalarına verilen cezaların 'ödül' gibi olması bakanlığı bu konuda yeni bir düzenleme yapmaya zorladı. Son olarak Şanlıurfa'da 18 aylık bebeğe AIDS'li kan veren hemşireye sadece kademe durdurma cezası verilmişti. Konya'da da hastasının tümörlü böbreği yerine sağlamını alan doktora maaşından 500 Yeni Türk Lirası kesme yaptırımı uygulanmış, her iki ceza da kamuoyunda 'ödül' olarak nitelendirilmişti.

'Tabiplerin sertifikalandırılması ve tabiplik mesleğine aykırı davranışta bulunanlara uygulanacak müeyyideler' başlıklı kanun taslağı bitme aşamasına geldi. Hukuk Müşavirliği'nin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sunmak için son şeklini vermek üzere çalıştığı taslak, hekimlere verilecek cezaları yeniden düzenliyor. Buna göre kasıtlı olarak hastasının ölümüne, geçici veya sürekli sakat kalmasına sebep olan doktorlar ömür boyu meslekten men edilecek. Tıbbi bir hata sonucunda hastasının bir uzvunu kaybetmesine neden olan hekimler ise 1 ile 6 ay süreyle meslekten geçici olarak uzaklaştırılacak. Küçük tıbbi hatalara ise hekimlerin yeniden eğitimden geçirilmesi ve hasta hakları eğitimine tabi tutma zorunlulukları getiriliyor.

ÖSYM sınavını geçemeyen doktorlar hastanelerde çalışamayacak

Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışan hekimler hariç tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapanları ilgilendiren düzenlemeye göre Yüksek Sağlık Kurulu oluşturulacak. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı'nın başkanlık edeceği kurulda bakanlıktan 5 üye bulunacak. Ayrıca üniversite, eğitim ve araştırma hastaneleri ile Türk Tabipler Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Adli Tıp Kurumu'ndan doçent unvanında 6 atanmış doktor üye de kurulda yer alacak. Kurulun belirleyeceği şartlarda ÖSYM'nin yapacağı sınavlarla doktorlar sertifikalandırılacak. Bu sınavla pratisyen ve uzman hekimler tıbbi gelişmeleri yakından takip edip etmedikleri ve iyi tabiplik uygulamalarında bulunup bulunmadıkları tespit edilecek. Sınava girmeyenler ve başarısız olanlar özel ve kamu hastanelerinde hekimlik yapamayacak. Bu hekimler özel muayenehanelerinde tedavi hizmeti verebilecekler. Ancak buralarda tedavi olanların masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamayacak. Hasta tedavi masraflarını kendi cebinden ödeyecek.

Bakanlık yetkilileri, düzenlemenin doktorluk mesleğini tıbbın gerektirdiği şekilde icra etmeyenleri sistemin dışına iteceğini ifade ediyor. İyi doktor ile kötü doktorun birbirinden ayrılması gerektiğine dikkat çeken bir yetkili; "İcapçı olduğu halde gece 12'de gelen acil bir hasta için hastaneye getirilemeyen ve hastanın ölmesine neden olan bir doktora kademe durdurma ya da kınama cezası vermek kamu vicdanında yaralar açıyor. Ameliyat sırasında olası bir tıbbi hata yüzünden de aynı cezayı alan doktorlar mesleğini yapamaz hale geliyor. Bu adaletsizliği yeni kanun giderecek." diye konuşuyor.

Bakanlığı yeni düzenlemeye iten üzücü vakalar

Ordu Fatsa Devlet Hastanesi'nde uyguladıkları tıbbi ameliyelerde hizmet kusuru işleyerek hasta Yunus Emre Kahya'nın ayağının kesilmesine neden olan dört doktora sadece kınama cezası verildi.

16 Haziran 2007 Muğla Devlet Hastanesi'nde Perişah Aktaş'a doğum olayında bebeği anne karnında fazla tutması nedeniyle bebeğin su yutup oksijensiz kalarak ölümüne sebep olan, anne adayı Aktaş'ı doğumdan sonra dikişlerini yapmadan doğum masasında uzun süre bekleten ve hastayla ilgilenmeyen doktor A.S hakkında işleme gerek olmadığına karar verildi.

Isparta Şarkikaraağaç Devlet Hastanesi'ne yüksek ateşli iken gelen Zahide Bulut isimli hastaya kadın doğum uzmanının görüşene başvurmadan üreme organlarını alan ve enfeksiyon kaptırmak suretiyle ölümüne sebebiyet veren doktor D.Y'ye kınama cezası verildi. CİHAN

Sağlıkta Son Gelişmeler

Amniyosentez'de Yeni Yöntem
HPT (Harmony Prenatal Test) Artık Türkiye'de!! Anne adaylarını tedingin eden ve bazende risk yaratabilen amniyosentez uygulaması öncesi başvurulabilecek yeni bir yöntem. Anneden alınan bir kaç damla kan örneği ile; anne karnındaki bebeklerinde taşıdığı genetik riskler %99,1... Read More...
Full Review Bet365 www.bbetting.co.uk